23 Temmuz 2008 Çarşamba

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI


Kötü ağız kokusu, çoğu zaman mahcubiyete, sosyo-psikolojik problemlere sebep olur; hatta evlilikleri bile olumsuz etkileyebilir.
SEBEPLERİ:
Ağız boşluğunda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ölü veya ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.
Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü bir yapıdadır ve bakterilerin yaşamasına elverişli bir özelliğe sahiptir. Büyük miktarda sülfür bileşikleri de bu alanlarda birikir.
Eğer diş yüzeyi temizlenmezse kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir hal alır.
İleri derecede
dişeti rahatsızlığına sahip olanlarda kişinin kendi başına temizleyebilmesi pek mümkün olmayan, ulaşılamayan alanlar vardır. derin dişeti cepleri gibi böyle alanlar da kötü kokuya sebep olur.
Şanslıyız ki ağız boşluğundan kaynaklanan kötü kokuların tedavisi kısa sürede sonuç vermektedir ve problem halledilebilmektedir.


TEDAVİ YÖNTEMLERİ (Ağız boşluğu kaynaklılarda)


Diş problemleriyle diğer patolojik nedenlerin tedavisini yapın. Tam bir ağız muayenesi yaptırın. Koku testleri uygulanabilir ki bu testlerle uçucu sülfür gazları ve halitosis hastalığının boyutları tespit edilir.
İleri
dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri tedavi edilmelidir.
Ağız kokusunu önlemek için, ağız enfeksiyonları yok edilmeli gömük, sorunlu dişler çekilmelidir.
İyi bir ağız hijyenine özen gösterilmeli. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalıdır. ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir.
Ağız kuruluğuna engel olmak için gün boyu su için.
Tükürük salgısını hareketlendirin: bakteri oluşumunu önlemek için ağzın oksijenlenmesine yardımcı olur. Şekersiz sakız çiğnemek bunun en kolay yoludur. Bu arada mentollü pastillere dikkat! Kokuyu giderir gibi görünse de
kuruluğa neden olur.
Su içeriği bol olan sebze (domates, kereviz, pırasa) ve meyveler (elma muhteşem bir ilaçtır) tüketin. Yiyeceklerinizin üzerine maydanoz doğrayın.
Eczanelerde satılan maydanoz yağı bazlı kapsüller alın.
Sarımsak, soğan ve baharattan kaçının (ya da, sarımsak ve soğanı pişirerek yemeyi tercih edin). Çoğunlukla kötü sindirildiklerinden süt ürünleri de bu probleme neden olabilir.
Dilinizin üzerinde biriken bakterileri temizlemek için bir dil raspası kullanın veya
fırçalama sırasında dilinizi temizleyin.
Kahve taneleri çiğneyin, portakal veya limon kabuğu emin.
Alkol ve sigarayı bırakın.
Kötü ağız kokusundan şikayet edenler bu konunun üzerine gitmelidir. çünkü basit bir müdahale ile bu probleminizden tamamen kurtulmanız mümkün olabilir. Eğer ağız ve dişlerinize yapılan müdahaleden sonra hala ağız kokusundan şikayetçi iseniz diğer sebepleri de araştırmak gerekecektir:


AĞIZ KOKUSUNUN DİĞER SEBEPLERİ:


Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar
Şeker hastalığı (Diyabet) (aseton kokusu)
Böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi)
Karaciğer yetmezliği
Metabolizma bozuklukları (teşhisi zor olabilir, zaman zaman ortaya çıkan kötü bir balık kokusu)
Açlık, diyet,
ağız kuruması, oruçlu olmak (Sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır)


Ağız ve diş sağlığı çok önemli fakat hayatı tehdit etmediğinden dolayıdır ki aynı zamanda pek te önemsenmeyen bir konudur. Ağız ve dişlerdeki bir takım problemler sindirim sisteminden insanın konuşmasına kadar bir çok işlevi olumsuz etkiler. Ağız ve diş sağlığında dikkat edilmesi gereken hastalıklar şunlardır:


Diş çürümesine dikkat


Diş üzerindeki bakterilerin oluşturduğu asit diş minesinde oyuklar meydana getirir. Bu oyuklar genişleyerek diş minesinin iyice erimesine sebep olur ve çürük büyüyerek dişte büyük bir oyuk oluşturur. Çürük dişin özüne doğru ilerledikçe ağrı meydana gelir.
Diş çürüğünü önlemenin en önemli yolu dişleri günde iki defa fırçalayarak plak oluşumunu önlemektir. Ayrıca florürlü diş macunlarını tercih etmeli ve diş ipi kullanmayı ihmal etmemelisiniz.


Diş eti hastalıkları


Diş eti hastalıklarının ilk ve en önemli belirtisi dişlerdeki kanamadır. Bunun dışında diş etlerinde kızarma ve şişme oluşması, ağızda kötü koku ve kötü bir tat olması, dişetindeki çekilmeler ve dişlerdeki sallanmalar diş eti iltihabı ve hastalıklarının belirtilerindendir.
Diş eti hastalıklarını önlemenin en önemli yolu da dişleri fırçalamaktan geçer. Günde en az iki defa dişler fırçalanmalı, diş ipi kullanılmalı, yumuşak ve yapışkan yiyeceklerden kaçınılmalıdır. Kendi kendinize dişlerinizi kontrol etmeli ve 6 ayda bir bir hekime muayene olmalı ve diştaşı temizliğini yaptırmalısınız. Ayrıca dişlerinizi fırçalarken diş ve diş eti arasındaki bölgeyi unutmamalı ve doğru fırçalama tekniği kullanarak fırçalamalısınız.

Diş neden kırılır?

Diş bir etki olmadan kırılmaz. Kırılan diş ya dışardan bir darbe ile kırılmıştır yada çürüğün büyümesi ile zayıfladığından kırılmıştır. Bu iki nedene ek olarak yanlış tedavi ile fazla oyulan yada kesilen diş te kırılabilir.

Hiç yorum yok: